bits-and-bytes-copy.jpg
google-stak-ruim-11-miljard-dollar-in-ontwikkeling-zelfrijdende-auto.jpg
 
 
 
 
 

 

Google stak ruim 1,1 miljard dollar in ontwikkeling zelfrijdende auto

Foto: Waymo
 
 
 
 
Techgigant Google heeft tussen 2009 en het eind van 2015 zo’n 1,1 miljard dollar gestoken in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. 
 

Dat meldt website IEEE Spectrum op basis van documenten die zijn ingediend in de rechtszaak tussen Google-zuster Waymo en taxidienst Uber.

Het is niet bekend hoeveel geld er sindsdien in het project is gestoken. In de zaak tussen de twee bedrijven kwam de 1,1 miljard dollar naar voren als een schatting door een financiële analist van Waymo. Dit bedrag zou alle kosten van het zelfrijdende auto-project tussen 2009 en eind 2015 omvatten.

Waymo gebruikt de 1,1 miljard dollar als basis voor het berekenen van een schadevergoeding, omdat het bedrijf zijn zelfrijdende auto’s en bijbehorende technologie nog niet commercieel inzet. Uber is het daar niet mee eens.

Waymo werd eind 2016 afgesplitst van Google en is sindsdien verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van zelfrijdende auto’s binnen moederbedrijf Alphabet. Het bedrijf beschuldigt Uber ervan gestolen intellectueel eigendom te hebben gebruikt bij de ontwikkeling van eigen technologie voor zelfrijdende auto’s.