Europol rolt bende cybercriminelen op die bedrijven aanviel met gijzelsoftware

 

 

 

Criminelen aangehouden die verdacht worden van wereldwijde aanvallen met gijzelsoftware. De cyberaanvallen veroorzaakten wereldwijd voor honderden miljoenen euro's aan schade.

 

Op 21 november zijn in dertig panden in Oekraïne invallen gedaan, meldt Europol dinsdag. Daarbij is een 32-jarige verdachte aangehouden die volgens de opsporingsorganisatie het brein achter de bende cybercriminelen was. Daarnaast werden vier handlangers gearresteerd.

De verdachten maakten volgens Europol deel uit van een netwerk dat aanvallen met gijzelsoftware zou hebben uitgevoerd op organisaties in 71 landen. Ze hadden het vooral voorzien op grote bedrijven.

Zogenoemde ransomware maakt bestanden op besmette computers ontoegankelijk tot losgeld wordt betaald. In sommige gevallen zijn daarmee complete bedrijven platgelegd.

Tijdens de operatie heeft Europol computerapparatuur in beslag genomen. Die apparatuur is doorgestuurd naar Nederland voor analyse. Het hoofdkantoor van Europol staat in Den Haag.

Aan de actie werkten politiediensten uit Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, de Verenigde Staten en Zwitserland mee. Daarnaast waren Eurojust en het Europees Centrum voor Cybercriminaliteit van Europol bij het onderzoek betrokken.