Beruchte hackersgroep achter aanval op KNVB opgerold door veiligheidsdiensten

De hackersbende Lockbit is voorlopig vleugellam. Door een samenwerking tussen Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten, Europol en de Nederlandse politie is de website van de groep overgenomen. Daarmee zijn de activiteiten van Lockbit flink verstoord.

 

Onder meer de namen van slachtoffers die niet snel betaalden werden op de website van Lockbit gepubliceerd. Nu staat er een verklaring van de veiligheidsdiensten op de pagina. "Deze site staat nu onder controle van de National Crime Agency van het Verenigd Koninkrijk, die nauw heeft samengewerkt met de FBI en de internationale taskforce van Operatie Cronos."

Naast Nederland waren ook landen als Frankrijk, Japan, Canada, Zweden en Duitsland erbij betrokken. Het is niet bekend of er ook verdachten zijn aangehouden. Woordvoerders van de Britse en Amerikaanse diensten melden dat de operatie nog niet is afgerond.

Lockbit was een van de meest gevreesde hackersbendes ter wereld. Vorig jaar brak de groep in bij de grootste bank van China. Volgens cybercrimedeskundigen van het Delftse beveiligingsbedrijf Fox-IT heeft Lockbit ook tientallen Nederlandse bedrijven aangevallen.

KNVB gehackt, ook veel internationale slachtoffers

Zo heeft Lockbit de KNVB gehackt. De Nederlandse voetbalbond betaalde losgeld (vermoedelijk ruim 1 miljoen euro) om te voorkomen dat gestolen persoonsgegevens van bijvoorbeeld leden openbaar zouden worden. In de meeste gevallen zou er geen ruchtbaarheid zijn gegeven aan aanvallen op Nederlandse bedrijven, omdat die snel betaalden.

Op de inmiddels overgenomen site beweerde de groep in Nederland gevestigd te zijn. Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft de bende meer dan zeventienhonderd organisaties in de Verenigde Staten getroffen. De slachtoffers variëren van financiële en onderwijsinstellingen en voedingsbedrijven tot overheidsafdelingen. Daarbij is meer dan 100 miljoen dollar (92,8 miljoen euro) aan losgeld geëist.