Eindelijk Nederlandse fietsroutes in Apple Kaarten, twaalf jaar na Google Maps

 

Apple biedt Nederlandse gebruikers van zijn navigatieapp Kaarten vanaf nu eindelijk de mogelijkheid om fietsroutes uit te stippelen. Google Maps heeft die functie al twaalf jaar.

 

Bij het plannen van een route via de Kaarten-app van Apple kun je voortaan niet alleen een auto-, ov- of wandelroute kiezen, maar ook een fietsroute. Apple spreekt van "een uitkomst in fietsland Nederland".

Met de optie krijgen gebruikers aangepaste routes, die zoveel mogelijk over fietsspaden, fietsstroken en fietsvriendelijke wegen leiden. Apple geeft daarbij aan of het druk is op een route. Ook laat het hoogtegegevens op de route zien. Ook andere informatie, zoals fietsenmakers en openbare toiletten, kunnen worden gedeeld.

Tijdens het fietsen geeft de app steminstructies, zodat de fietser niet de hele tijd op het scherm van de iPhone of Apple Watch hoeft te kijken. De app kan ook aangeven wanneer het beter is om op een druk kruispunt even af te stappen.

Apple heeft zijn Kaarten-app de afgelopen jaren flink vernieuwd. Het bedrijf kwam in 2020 voor het eerst met fietsroutes in een handvol steden. Daar zaten geen Nederlandse steden bij. "Fietsland Nederland" moest nog vier jaar op de update wachten.

Google Maps had in 2012 al fietsroutes. "We weten hoe populair fietsen is in Nederland, dus we hebben zoveel mogelijk fietspaden en voor fietsers toegankelijke wegen toegevoegd", meldde het bedrijf destijds.